...már megint egy agymenés

Előre elrendelt sorsok

2016. március 15. 15:42 - Kelemen Arnold

Mindenki másképp vélekedik arról, hogy az univerzumot, és azon belül a Földön történő eseményeket ki vagy mi irányítja, egyáltalán irányítja-e valami. Persze vannak alap természeti törvények, amik nélkül valószínűleg nem is létezne az emberi faj, de alapvetően nem ezek a történések foglalkoztatnak, hanem inkább az olyan dolgok, amikbe látszólag van beleszólásunk, mégsem úgy jön össze ahogy terveztük.

Biztosan történt már mindenkivel olyan dolog, ami teljesen olyan érzés volt, mintha meg lenne rendezve. Lehet ez humoros, és már csak egy sitcom röhögés hiányzik alóla, vagy éppen szomorú és egy Lana Del Rey szám. A kérdés inkább az, hogy ezek a helyzetek a véletlen műve-e, vagy valami valóban irányítja-e a dolgokat? Vannak olyan pillanatok az életünkben, ami minden eshetőségben megtörténik, csak az oda vezető út más és más?

Multiuniverzum-os bejegyzésben írtam arról, hogy ahol élünk, azt mi formáljuk. Ez viszont a szöges ellentéte annak, hiszen ha életünkben vannak checkpointok, amik minden esetben meg kell hogy történjenek, akkor a döntéseinknek nincs is súlya. Mindenki döntse el maga, hogy miben hisz, szerintem mindkettőben van valamennyi igazság, de most beszéljünk arról, hogy valami irányít mindent és meg van szabva mindenkinek, hogy mit fog elérni.

Ezt a dolgot most két részre bontanám:
1. amikor csak bizonyos események történnek meg biztosan, de az út az változhat
2. amikor minden előre el van rendelve

Kezdjük is az elsővel:
Ebben az esetben értelemszerűen nem olyanra gondolok, hogy halál, mert az elég esélyes mindenkinél, hanem például egy baleset, szerencse, vagy egy találkozás valakivel. Ha ez így van, bizonyosan minden lottónyertesnek előre el volt rendelve hogy megnyerik, ők csak azt tudták befolyásolni, hogy mikor: amikor lottót vesznek. Viszont ebből az következik, hogy amennyiben mégsem vesz lottót és nem nyeri meg soha, akkor borul az egész rendszer, és mégsincs elrendelve az a szerencse, ezzel tulajdonképpen az első eset meg van cáfolva, viszont a másodikat ez fogja alátámasztani.
A második rész szerint:
Nem csak pillanatok, hanem minden előre el van rendelve, így a döntéseinket úgy hozzuk meg, hogy ezek beteljesüljenek, miközben végig azt gondoljuk, teljesen szabadon döntöttünk. Ha valaki megpróbálja a "sorsát" megváltoztatni úgy, hogy egy helyzetben ellentétesen dönt, valószínűleg pont úgy fog eljutni az eredeti célig. Eszerint amit csinálunk az kiszolgálja a saját és másunk jövőjét.

Akik ezt a dolgot először kitalálták, nyilván rögtön próbáltak magyarázatot találni erre, és isteneket vagy a karmát tisztelni.
( karma: ok-okozati viszony, amit cselekszünk, annak olyan következménye lesz)
Véleményem szerint a vallások nagy része pont erre az elméletre épül: valaki/valami irányít minket, és azt kell tisztelni és kiszolgálni, hogy minél jobb legyen nekünk. Különösebben nem szeretnék a vallásba belemenni, de ez az elmélet érvényes a kereszténységben és a hinduizmusban is, csak gondoljunk bele jobban.

Mindenesetre szerintem mind ebben, mind a multiuniverzum-elméletben lehet némi igazság, a kérdés, hogy miben hiszünk, vagy mit hiszünk el, a következő téma éppen erről fog szólni.

A.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stressedout.blog.hu/api/trackback/id/tr818479730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása