...már megint egy agymenés

Multiuniverzum

2016. március 07. 20:07 - Kelemen Arnold

Na, megint valami bonyolult szó. Maga az elmélet első olvasásra vagy hallásra bonyolultnak tűnhet, pedig annyira nem is az. Aki esetleg még nem hallott erről a dologról: maga az elmélet lényegében azt takarja, hogy minden ami megtörtént és megtörténhet az egy másik univerzumban megtörtént/megtörténik éppen/ meg fog történni.

Ez azért elég magas dolog. De csak gondoljuk végig: az életünk szinte minden pillanatában döntéseket kell hoznunk. Ezeket a döntéseket néha gyorsan, néha hosszabb gondolkodás után, néha csak úgy random, néha előre végiggondolt érvek alapján hozzuk meg. A kisebb lélegzetvételű dolgokban sokszor úgy döntünk, hogy nem is vesszük észre, mert abban a pillanatban ez jelentéktelennek tűnik, pedig igenis minden döntés befolyásolja a jövőt. Persze vannak helyzetek amiknek komolyabb következményei vannak, és vannak, amik nem lesznek olyan befolyásolóak. 

Ezt a dolgot nagyon jól bemutatja a Pillangóhatás c. film. Aki esetleg nem ismerné annak röviden a filmről: a lényegi része a filmnek, hogy van egy baráti társaság akikkel fiatal korukban rengeteg minden megtörténik. Ezeknek a történéseknek lesz következménye, lesz egy végkép a főszereplőnk és társainak életéről. A csavar az egészben, hogy a főszereplőnek van egy különleges képessége: ha erősen olvassa feljegyzéseit egy régebbi napról, képes visszamenni az időben, így meg tudja változtatni az akkori döntését, és ezzel alapjaiban megváltoztatva az életét, viszont mindig valami rosszul sül el: valamelyik barátja öngyilkos lesz, esetleg valaki a környezetében megbolondul vagy rosszba lesz olyan személlyel,aki fontos neki.
Miközben néztem ezt a filmet, a fejemben egyre jobban kezdett kirajzolódni mi is történik: emberünk egy döntés megváltoztatásával ezernyi más lehetőséghez jut, ezzel tulajdonképpen átjutva egy másik univerzumba.
-Tehát akkor több univerzum van?- tettem fel magamnak a kérdést. Nos, lehetséges. Itt úgy éreztem magam, mint aki most sz@rta a spanyol viaszt, utána is kezdtem nézni, hogy esetleg én vagyok-e az egyetlen elvetemült akinek ez eszébe jutott,de sajnos megelőztek, mégis szeretném ezt az én álláspontommal kiegészíteni.

Visszatérve a folyamatos döntés-kényszerhez. Az, hogy éppen 3 pohár közül melyikből fogsz inni, valószínűleg nem fog említésre méltó változtatást tenni, de például az, hogy elmész-e ma edzeni, vagy megtanulod-e a történelem leckét már lehet hogy egy picivel többet befolyásol. Nem tudhatod, lehet hogy pont annyit erősödsz attól az edzéstől amennyi majd pont hiányozni fog ha nem mész el, vagy éppen azt a tételt fogod húzni érettségin amit lusta voltál átnézni. 

Ha van két pohár az asztalon, és az egyikbe egy minőségi, 25 évig érlelt bor van, a másikban pedig egy halálos méreggel kevert lőre, akkor nagyon nem mindegy hogy melyiket választod. Pedig hidd el, ha nem mondanám el hogy tulajdonképpen az életed múlik ezen a döntésen, nem nagyon gondolkoznál hogy melyiket választod, nagy valószínűséggel azt,ami közelebb van hozzád. Kis döntésnek tűnhet, mégis alapjaiban változtathat meg mindent. De komolyan mindent és mindenkit, hisz ha rossz poharat választottál akkor az adott univerzum nélküled megy tovább, ezzel azoknak az életét is megváltoztatva, akik egy másik univerzumban ismertek, vagy hatással voltál rájuk.

Ha ezek után belegondol az ember, hogy akkor most minden döntésével formálja az ő univerzumát, azért az elég para lehet, arról nem is beszélve hogy az összes többi ember döntése hatással lesz valahogyan az életedre. Minden apró és nagyobb döntéssel tulajdonképpen formáljuk mások életét is, ezzel minden pillanatban egy másik univerzumba átlépve. A döntés rajtunk áll, hogy melyikbe megyünk.

dontesek.png

Ezen a képen próbáltam ábrázolni, hogy is néz ki ez a dolog. A zöld pontok a döntéshelyzetek, a piros út amit mondjuk mi bejárunk, a fekete pedig a lehetőség, az előtte lévő vonal pedig az egész múltunk döntéseinek eredménye. Amint lehet látni, az első esetben még majdnem mindegy volt mit teszünk, hisz akármelyik utat választjuk, van alternatíva eljutni egy közös pontra, ahol csak a bejárt út és a helyzetek változnak, de a végkifejlet nem. Viszont a változó helyzetekben eljuthatunk egy rossz döntésre, ahonnan nincs visszaút a közös pontra, ami valószínűleg a legjobb lenne. Ekkor azt az adott döntést megbánjuk, de tenni ellene már nem tudunk, alkalmazkodni kell. De mi történne ha mégis jól döntenénk, mert lenne képességünk visszamenni az időben és máshogy dönteni? Nos, akkor véleményem szerint egy teljesen más univerzumba lépnénk és élnék tovább az életünket, aminek a későbbiekben vagy pozitív, vagy negatív hatást hozna.

Mindezeket átgondolva és realizálva szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy a döntéseinknek súlya és következménye van, amivel a későbbiekben együtt kell élni. Talán mégsem mindegy, hogy egy egyszerűnek tűnő helyzetben mit cselekszünk.

A.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stressedout.blog.hu/api/trackback/id/tr188452428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása