...már megint egy agymenés

Az ember gondolatai

2016. március 27. 21:13 - Kelemen Arnold

Belegondoltunk-e már, hogy mi is a valódi különbség az ember és állat között? Véleményem szerint a gondolkodás képessége a legfőbb eltérés.

Mennyi mindent befolyásol ez a képesség. A legegyszerűbb dolgoktól a legbonyolultabb egyenletek megoldásáig végig csak egy dolgot használunk, az agyunkat, és a képességet ami vele jár. Most kicsit abba próbálok belemenni, hogy ez mennyi mindent változtat meg.

Míg az állatok csak az ösztöneik alapján cselekszenek, addig az ember átgondolja amit cselekszik, vagy tudatában van, hogy következménye van tettének. Ez az optimális eset. A gondolatoknak köszönhetjük, hogy fejlődik az emberiség, feltalálnak új dolgokat. Most fogjuk meg egy kicsit másik végét a gondolatoknak. Véleményem szerint a gondolataink kihatással vannak arra, hogy egy kitűzött célt sikerül-e elérni, vagy sem. Ha valamiről pozitívan gondolkozunk, az nagyobb eséllyel sikerül, mint ha negatívan.

Nem én vagyok az első aki ezt gondolja, a placebo hatás eléggé ismert dolog. Ennek lényege pontosan a pozitív gondolkodáson alapul. Tudományosan bizonyítva van, hogy ez létező dolog. Egy bizonyos betegségben szenvedő betegeket 2 csoportra bontották, és ugyanazzal a gyógyszerrel kezelték őket. Akikkel elhitették, hogy ez egy csodaszer nagyobb százalékban gyógyultak meg,mint akiknek azt mondták, hogy nincs remény. Bár a gyógyszerben semmi nem volt, mégis gyógyultak meg. Véletlen lenne?

Szerintem ez a fajta hozzáállás nem csak az orvostudományban,hanem a mindennapokban is működik. Amiről elhisszük, hogy működik,az működni is fog. Az igazán sikeres emberek szerintem megtanulták magukat olyan szinten átverni, hogy ez a hatás segítsen elérni céljaikat. Irigylem őket.

Most kicsit más. Az agyunkhoz hozzá tartoznak az emberi érzések is. Azért érzünk dolgokat, mert az agy valamilyen szituáció hatására hormonokat szabadít fel, gondolok itt olyanra, hogy amikor boldogságot érzünk akkor endorfin szabadul fel a testünkben. De vannak olyan érzések amik eltérnek ezektől az alapvető érzésektől. Miért érzünk valami vagy valaki után hiányt, szeretetet vagy szerelmet? Nyilvánvalóan hormonok felszabadulásának köszönhetően, de akkor tegyük fel a kérdést: miért alakul ki valaki iránt ilyen érzés? Ez inkább a fogós kérdés, és itt újra bejön az, hogyha vannak emberek akik egymásnak vannak szánva, akkor azt minden esetben megtaláljuk-e, vagy előfordulhat, hogy nem? Vajon ha egy illetőnek el van rendelve valaki, akkor megtörténhet-e az, hogy nem találkoznak soha, vagy nem ismerik fel a lehetőséget? Ezek azok a kérdések, amire nem tudom, hogy ki tud válaszolni.

A gondolkodás képessége igencsak egyedülálló az élőlények világában, próbáljuk meg kihasználni.

A

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stressedout.blog.hu/api/trackback/id/tr618530276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása